Μύδια ντολμάδες (γεμιστά με ρύζι)

Υλικά για 25 μύδια...

25 φρέσκα ή κατεψυγμένα μύδια, μεγάλα, με το κέλυφος
1 κιλό κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
40 γρ. κουκουνάρια
40 γρ. σταφίδες μαύρες (μουλιασμένες σε νερό για περίπου 10 λεπτά και καλά στραγγισμένες)
1 κουτ. γλυκού (κοφτό) μπαχάρι, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, καλά κοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι  
  
Δύσκολο / Προετοιμασία: 1½ ώρα, Μαγείρεμα: 30΄

Μια μπελαλίδικη συνταγή, που μας αποζημιώνει όμως με τη γεύση της: μύδια γεμιστά με ζουμερό ρύζι και μελωμένα κρεμμύδια, σταφίδες και μπαχαρικά. Σημαντικό είναι  να σιγουρευτούμε για τη φρεσκάδα των μυδιών - τα προμηθευόμαστε από καλό ψαροπώλη, τα μυρίζουμε για να δούμε αν έχουν ευχάριστη, θαλασσινή μυρωδιά και πετάμε όσα είναι ανοιχτά. Επειτα, αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να τα καθαρίσουμε, να τα μισοανοίξουμε, να τα γεμίσουμε και να τα δέσουμε. Ετσι μαγείρευαν όμως οι Πολίτισσες, αφιέρωναν χρόνο και έδιναν σημασία στη λεπτομέρεια.
Διαδικασία:

Καθαρίζουμε το κέλυφος των μυδιών τρίβοντάς τα με χοντρό σύρμα ή με συρμάτινη βούρτσα. Πρέπει να απομακρύνουμε όλες τις ακαθαρσίες και τα χώματα και να γίνουν λεία. Αφαιρούμε τα «μουστάκια» που εξέχουν από τα μύδια τραβώντας τα απότομα με το χέρι. Τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο για το άνοιγμα οστράκων (το βρίσκουμε σε μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας) ανοίγουμε το κέλυφος από το πλάι, χωρίς να τα χωρίσουμε εντελώς.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κουκουνάρια με το κρεμμύδι για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να λαδωθούν καλά.

Ρίχνουμε αλατοπίπερο και 250 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το ρύζι, να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά, αλλά όχι όλα. Γεμίζουμε κάθε μύδι με 1 κουταλιά από το μείγμα ρυζιού, κλείνουμε τα κελύφη και τα δένουμε σφιχτά (και υπομονετικά) με σπάγκο μαγειρικής.

Βάζουμε τα μύδια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε φαρδιά κατσαρόλα (ιδανικά σε μία σειρά), ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 350 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε πιατέλα, αφαιρούμε τους σπάγκους και σερβίρουμε με λίγο ωμό λάδι.

Πηγή
loading...