Κι όμως! Κάποιες τροφές δεν είναι τόσο βλαβερές όσο νομίζουμε…

Κι όμως! Κάποιες τροφές δεν είναι τόσο βλαβερές όσο νομίζουμε…





Μήπως σταματήσατε να τρώτε ένα συγκεκριμένο φαγητό, επειδή κάποιος σας έχει πει ότι είναι κακό για εσάς; Ορισμένα προϊόντα παίρνουν κακή φήμη χωρίς να την αξίζουν, λόγω εσφαλμένων πληροφοριών.

Η αλήθεια είναι πως αρκετά από τα τρόφιμα που μπορείτε να σκεφτείτε ότι θα σας βλάψουν, στην πραγματικότητα είναι επωφελή για εσάς.

Μάθετε περισσότερα για αυτά που θεωρείτε «κακά» τρόφιμα, χωρίς πραγματικά να είναι:

1. Λευκό ρύζι
Η Ιαπωνία είναι ένα από τα έθνη με τους πιο υγιείς κατοίκους. Κι όμως απολαμβάνει το λευκό ρύζι στα περισσότερα γεύματα της ημέρας. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε ρύζι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι. Το λευκό ρύζι έχει περισσότερα ουσιώδη θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι το καφέ. Μπορεί να σας εκπλήξει αν ακούσετε πως ένα στρώμα πίτουρο από το καφέ ρύζι περιέχει φυτικό οξύ, ένα αντι-θρεπτικό συστατικό που κάνει μέταλλα όπως τον σίδηρο και τον ψευδάργυρο, δύσκολα στην απορρόφηση. Επιπλέον, το καστανό ρύζι περιέχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού από το λευκό.

2. Καφές
Εκτός από την καφεΐνη που περιέχει και σας βοηθά να ξυπνήσετε, ο καφές είναι μία από τις κύριες πηγές φλαβονοειδών, που είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα κύτταρα από τις φυσικές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τη γήρανση, ενώ βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Ο καφές βοηθά στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, Πάρκινσον και νόσο του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, οι μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί κανείς να δει οφέλη στην αθλητική του απόδοση ακόμα και με μέτριες ποσότητες καφεΐνης. Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι μέτριες ποσότητες καφέ που είναι περίπου τρία φλιτζάνια την ημέρα, μπορεί να προσφέρουν οφέλη, χωρίς ενδείξεις κινδύνου για την υγεία.

3. Ζυμαρικά
Εάν αποκλείσετε ολοκληρωτικά τα λευκά ζυμαρικά από την διατροφή σας, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη, καλό θα είναι να το ξανασκεφτείτε. Τα ζυμαρικά από λευκό σκληρό σιτάρι έχουν γλυκαιμικό δείκτη 50 που θεωρείται χαμηλός. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν θα προκαλέσει έναυσμα σακχάρου στο αίμα σας και θα σας κρατήσει πλήρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μυστικό είναι στις μερίδες, καθώς δεν θα πρέπει να καταναλώσετε περισσότερα από ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα λευκά ζυμαρικά. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, αυτή είναι μια συνιστώμενη μερίδα ζυμαρικών. Για ένα πιο ικανοποιητικό και ισορροπημένο γεύμα, προετοιμάστε ζυμαρικά με θαλασσινά, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο και από πάνω μια σάλτσα ντομάτας αντί για μια κρέμα.

4. Βοδινό κρέας
Αν είστε από τους λάτρεις του κρέατος που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα κόκκινα κρέατα για να χάσουν βάρος ή για να κάνουν πιο υγιεινή διατροφή, μπορεί να είστε ευτυχείς αν ακούσετε ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας άπαχου βοδινού κρέατος μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Πολλές επιλογές του βοδινού κρέατος που πωλούνται στα καταστήματα ταξινομούνται ως άπαχες, που σημαίνει ότι παρέχουν μέχρι δέκα γραμμάρια συνολικού λίπους και όχι περισσότερα από πέντε γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια μερίδας. Μπορείτε, επίσης, να βρείτε άπαχο βοδινό κρέας που δεν περιέχει ούτε ορμόνες, ούτε αντιβιοτικά. Το βόειο κρέας παρέχει αρκετά βασικά μέταλλα και βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των βιταμινών Β, του ψευδαργύρου και του σιδήρου.

5. Αποξηραμένα φρούτα
Πολλοί άνθρωποι όταν κάνουν δίαιτα αποφεύγουν τα αποξηραμένα φρούτα, επειδή έχουν περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα. Παρόλο που αυτό φαίνεται πως ισχύει, τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να χρησιμεύσουν όταν τα φρέσκα φρούτα δεν είναι διαθέσιμα. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τα επιδόρπια, όπως καραμέλες ή ψημένα αγαθά. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα, ενώ έχουν επίσης αντιοξειδωτικές υπερδυνάμεις. Ψάξτε για επιλογές που δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης. Δοκιμάστε τα πάνω σε πλιγούρι βρώμης ή αναμείξτε τα με άπαχο γιαούρτι.

6. Ποπ κορν
Αν τρώτε ποπ κορν μόνο όταν πηγαίνετε να δείτε μια ταινία, τότε χάνετε μία από τις υγιέστερες τροφές. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το ποπ κορν είναι γεμάτο με φυτοθρεπτικά συστατικά. Οι ευεργετικές ενώσεις βρίσκονται στα ενδότερα του πυρήνα τους. Οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι το ποπ κορν περιέχει σχεδόν διπλάσιες πολυφαινόλες, σε σχέση με μια μερίδα φρούτων. Επιπλέον, το ποπ κορν είναι απολύτως ολικής αλέσεως σε αντίθεση με πολλές άλλες τροφές ολικής αλέσεως που διαφημίζονται ως «ολικής» χωρίς να είναι. Μπορείτε να απολαύσετε 3 φλιτζάνια ποπ κορν για μόλις 99 θερμίδες και 4 γρ. φυτικών ινών.

ΠΗΓΗ: medinova.gr
loading...